Bitlis’in zengin ve köklü mutfak kültürünün tanıtıldığı programda, yöreye özgü geleneksel lezzetler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Etkinlikte; organik, sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaların önemine vurgu yapılırken, geçmişten günümüze taşınan Bitlis mutfağının eşsiz örnekleri katılımcılara tanıtıldı.
Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi, Bitlis Eren Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde organize edilen etkinlik, yöreye özgü zengin mutfak mirasını gün yüzüne çıkardı. Katılımcılara Bitlis’in meşhur büryan kebabı, ciğer taplaması ve içli köfte gibi birçok geleneksel yemek ikram edildi. Kanık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi bölümü akademisyeni Öğr. Gör. Osman Kesin ‘de bir sunum yaptı. Programda, Bitlis’in gastronomi potansiyelinin turizm ve ekonomiye kazandırılması gerektiğine dikkat çekildi.
Etkinlikte konuşan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Bitlis’in tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerinin yanı sıra çok sayıda coğrafi işaretli ürüne sahip olduğunu belirterek, “Bu haftanın kutlanabileceği en kıymetli yerlerden biri hiç şüphesiz Bitlis’tir. Bitlis; Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu’yu birleştiren çok önemli bir noktada yer alan kadim bir şehir. Binlerce yıllık tarihe sahip olan bu şehir, doğasının sunduğu zenginliklerle birlikte birçok gastronomik değeri de bünyesinde barındırıyor. Bitlis mutfağını yalnızca Bitlislilere değil, yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirlerimize de tanıtmalı ve bu kültürü turizm ve ekonomik kazanımlarla güçlendirmeliyiz,” dedi.
Bitlis mutfağının hak ettiği değeri henüz tam anlamıyla görmediğine dikkat çeken Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ise, üniversite olarak bu alandaki sorumluluklarının bilincinde olduklarını ifade etti. Rektör Elmastaş konuşmasında, “Bitlis, tarihî ve kültürel zenginliğinin yanı sıra, son derece köklü ve özgün bir mutfak kültürüne sahiptir. Ancak bu gastronomik zenginlik, uzun yıllar boyunca bilimsel anlamda yeterince belgelenememiş ve ulusal/uluslararası ölçekte tanıtımı arzu edilen düzeye ulaşamamıştır. Son iki yıl içerisinde, bu eksikliği gidermek amacıyla üniversitemizin öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında bazı yöresel ürünlerimiz için coğrafi işaret tescil süreçleri başarıyla tamamlanmıştır. Nitekim kısa bir süre önce Bitlis Balı coğrafi işaret almış; daha önce yine üniversitemiz tarafından yapılan başvurularla üç geleneksel yemeğimizin tescili sağlanmıştır. Son olarak, Çorti Taplaması da bu listeye dâhil edilmiştir. Yakın gelecekte Gari Aşı için de coğrafi işaret tescilinin alınması beklenmektedir. Halihazırda 8-9 yöresel ürünümüz coğrafi işaretle korunmakta olup, bu ürünlerin büyük bölümü gastronomi alanına dâhildir.” ifadelerini kullandı.
Rektör Elmastaş, Bitlis Eren Üniversitesi olarak, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından turizm alanında ihtisas üniversitesi olarak belirlenmiş olmasının, bu bağlamda kendilerine önemli bir misyon yüklediğini de ifade ederek, “Gastronomi turizmi özelinde yürütülecek akademik ve uygulamalı çalışmalar, sadece bölgesel kalkınmaya değil, aynı zamanda Türkiye'nin kültürel mirasının korunmasına ve tanıtılmasına da katkı sağlayacaktır. Bu doğrultuda, yerel yönetimlerin çabalarını destekliyor; Bitlis Belediyesi tarafından planlanan Gastronomi Evi projesine benzer bir yapının üniversitemiz bünyesinde hayata geçirilmesi için gerekli girişimleri başlatmayı hedefliyoruz. Üniversite olarak, bu alandaki sorumluluklarımızın bilinciyle hareket ediyor; özgün mutfak kültürümüzü bilimsel temellerle geleceğe aktarmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay da konuşmasında, Bitlis’in kültürel ve gastronomik değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak için yoğun çaba harcadıklarını belirterek, “Bugün Bitlis mutfağı olarak bildiğimiz 250’nin üzerinde yöresel yemeğimiz var. Ne yazık ki çoğu unutulmuş veya kaybolmuş durumda. Ancak belediyemiz bünyesinde kurulan kadın kooperatifinin çalışmalarıyla bu tarifleri yeniden canlandırıyoruz. Bugün burada sizlere sunduğumuz yemekler de kooperatifin üretimidir,” ifadelerini kullandı.
Etkinlik kapsamında Vali Karakaya, Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ve diğer protokol üyeleri, kurulan stantları gezerek yöresel lezzetleri tattı. Ziyaretçiler, Bitlis’in kendine özgü yemeklerinin tadına varırken, etkinlik Bitlis’in mutfak kültürünün yaşatılması ve tanıtımı açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.